voorzitter

Johan Helmer

Lid programmacommissie Ruimtelijke plannen
Johan Helmer

Over Johan Helmer

j.helmer@zuidplas.nl

Johan Helmer (’52)
mail: j.helmer@zuidplas.nl

Woont in: Moerkapelle

Krijgt energie van: samen met anderen de doelen bereik. 

Sterk in: Ik heb een goed strategisch inzicht en kan mijn ideeën goed onder woorden brengen. Ik ben consequent werk graag samen en ben een tikkeltje eigenwijs. Ik heb gevoel voor humor en weet dit bijvoorbeeld bij discussies goed te gebruiken.

Motto: Samen bereik je doelen waar je wat aan hebt.

Vrije tijd: Reizen en klussen thuis of bij vrienden en kennissen, of gewoon lekker niksen.

Fijnste plek in Zuidplas: Mijn woning aan het Noordeinde, waar ik nu al 30 jaar naar volle tevredenheid en met de nodige vrijheid woon.

Lid van de PvdA sinds: december 2009, fractieondersteuner en burgerlid van de commissie Ruimte.

Opleiding: Na het diploma Chemische Technologie aan de HTS A te Amsterdam heb ik mij in het werk gespecialiseerd in het management.

(Vroegere) functies: Sinds medio 2007 is mijn hoofdfunctie intern interim manager bij het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, tevens coördinator internationale samenwerking. In deze functie word ik in voorkomende gevallen ingezet om het afdelingsmanagement weer in goede banen te leiden. Voordien heb ik vrijwel alle managementfuncties binnen het waterschap tot en met directeur Beleid en projecten bekleed.

Ik werk nu reeds ruim 35 jaren voor het waterschap (tot 1995 het hoogheemraadschap van Delfland). Daarvoor heb ik gewerkt bij de Heineken Brouwerijen BV te Zoeterwoude in de afdeling Water en Milieu. Voorafgaand aan mijn militaire diensttijd heb ik een aantal jaren gewerkt bij het Instituut voor Kernfysisch Onderzoek.

Als coördinator internationale samenwerking trek ik nu een aantal jaren een project in Semarang, Indonesië. Dit project moet ertoe leiden dat een wijk van deze stad, de Bangerwijk, ingericht wordt als polder en beheerd wordt door een daarvoor opgerichte polderorganisatie. De wijk met zo’n 100.000 inwoners, waarvan ruim 70% leeft onder de kritische armoedegrens, overstroom dagelijks doordat de bodem is gedaald onder zeeniveau. De polder zal hiervoor oplossing moeten bieden.