Nieuwjaarstoespraak voorzitter Arjen Hazelebach 2021

6 januari 2021

Nieuwjaarstoespraak 2021.

Het afgelopen jaar is niet het jaar dat we elkaar voor 2021 toewensen. Het virus heeft het sociale leven nagenoeg platgelegd, kantoren, winkels en scholen moesten we sluiten en veel uitgaansgelegenheden en verenigingen hebben hun activiteiten moeten stoppen. Dit is erg, zeer erg. Niet alleen het virus maar ook andere gebeurtenissen zijn een smet op het vorige jaar. Racisme en discriminatie zijn aan de orde van de dag, sociale ongelijkheid wordt niet minder, onderwijsachterstanden nemen nog steeds toe en tot overmaat van ramp blijkt de jeugdzorg en de ouderenzorg, eigenlijk de zorg voor iedereen duur geworden en soms onbetaalbaar, terwijl de kwaliteit van die zorg soms veel te wensen overlaat. De overheid blijkt niet meer in staat om grote problemen op te lossen of binnen afzienbare tijd beheersbaar te krijgen. De omschakeling van fossiele naar herwinbare energie krijgt veel aandacht, maar vordert langzaam. De natuur, milieu, grondstoffen en omgeving die we mogen gebruiken om te kunnen leven, misbruiken we op grote schaal. Leven wordt overleven, als we zo doorgaan. Door ons gedrag verandert het klimaat zo snel, dat mens, plant en dier te weinig tijd hebben om zich aan te passen. Tot slot is het in het voorbije jaar duidelijk geworden dan de overheid op onderwerpen die ons direct raken de menselijk maat uit het oog verloren is. We blijven te lang in de verkeerde film zitten, als we niet regelmatig onderzoeken hoe het overheidsbeleid uitpakt. Van wie en voor wie is de overheid eigenlijk.

Toch zie ik hoopvolle ontwikkelingen, die een voorbode kunnen zijn voor betere tijden. Zo is de jaarwisselingen rustiger verlopen dan in voorgaande jaren. Het vuurwerkverbod was merkbaar. Toch heb ik door het vele vuurwerk bij mijn in de buurt de kerkklokken niet horen luiden, heb ik het weer benauwd gehad, moesten alle ramen en deuren dicht en hen ik de rampenzender op stand-by gezet na de oudejaarsconferentie van Youp van ’t Hek. Wederom heeft hij bepaalde groepen in de samenleving beledigd en hebben we er ook nu weer hartelijk om moeten lachen.

In de loop van 2021 zullen we het virus bedwingen door vaccinatieprogramma’s en door ons gedrag noodgedwongen aan te passen aan veranderende omstandigheden. Er komen Tweede Kamer verkiezingen. Uiteraard hopen we dat de PvdA landelijk goed uit de bus komt en dat onze politieke partner Groen Links eveneens een goed verkiezingssucces boekt. We kunnen dan als partijen samen meer druk uitoefenen voor een betere samenleving, gezonde en veilige omgeving en een duurzame en rechtvaardige ontwikkeling van onze maatschappij. Verder zullen we dit jaar weten waar het vijfde dorp in Zuidplas komt. Na bijna 7 jaar van passen, meten, onderhandelen en discussiëren kunnen we nu eindelijk besluiten nemen over deze ontwikkeling. Dat is hard nodig. Mensen willen graag in goede en betaalbare huizen in een veilige en aantrekkelijke omgeving wonen. Ook krijgen we de steeds maar stijgende kosten voor de jeugdzorg in de loop van de tijd beheersbaar en komen de plannen voor duurzame en hernieuwbare energie die bijdragen aan het beperken van de klimaatveranderingen steeds dichterbij.

Dit jaar 2021 is ook het aanloopjaar naar de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022. Het lijkt nog ver weg, toch ook die verkiezingen staan snel voor de deur. Daarom doen we de komende maanden een dringend beroep op onze leden en sympathisanten om ons met raad en daad bij te staan. We komen dan samen met onze politieke partner Groen Links met een duidelijk herkenbaar verkiezingsprogramma en met een aansprekende en divers samengestelde kandidatenlijst voor de dag.

Ik wens u mede namens het bestuur van de PvdA afdeling Zuidplas een gezond en voorspoedig 2021 toe, ook aan uw familieleden, vrienden en kennissen.

Arjen Hazelebach

Voorzitter PvdA afdeling Zuidplas.