De heer Jan Bakker is 100 jaar

Door Arjen Hazelebach op 17 november 2020

Ons oudste afdelingslid Jan Bakker is op 15 november 2020 100 jaar geworden. Reden voor het afdelingsbestuur om hem feliciteren. Aad Stuivenberg en Arjen Hazelebach hebben hem vanwege dit heugelijke feit een bezoek gebracht en een boeket bloemen overhandigt.

We werden zeer vriendelijk ontvangen door zijn nicht die de jarige regelmatig gezelschap houdt. Jan was verheugd met het bezoek van het bestuur en nodigde ons uit om even koffie te drinken. Vanwege de Coronamaatregelen moest het bezoek kort zijn. Niettemin nam Jan de tijd om op geanimeerde wijze te vertellen over zijn leven in Heerenveen, waar hij geboren is en over zijn verhuizing naar Nieuwerkerk aan den IJssel. Eerst woonde hij met zijn echtgenote in de Schoolstraat, daarna in de Johannes Tomstraat en nu aan het Kerkepad in een woning bestemd voor ouderen. Enthousiast vertelt hij hoe zij op aandringen van zijn vrouw aan deze ouderenwoning zijn gekomen. Zijn vrouw had haar oog op deze woning tegenvoer het bruggetje laten vallen en de toenmalige directeur van Onze Woning, de heer van Dam heeft aan die wens voldaan. Tien jaar geleden is zijn echtgenote overleden.

Hij haalde herinneringen op over Lijntje Groenheide – Tom (oud raadslid PvdA 1958 – 1970), die hij goed gekend heeft. Haar vader was Johannes Tom die ook raadslid geweest is voor de SDAP en de PvdA en ook voorzitter van woningbouwvereniging “Ons Huis”. Ook over zijn werkzame leven vertelde hij ook van winkelmedewerker tot zelfstandig verzekeringsagent.

Jan heeft zijn draai in Nieuwerkerk duidelijk gevonden, hoewel hij nog steeds trots is op zijn geboortestreek Heerenveen. Overal in het huis hangt de Friese vlag, naast de honderden felicitatiekaarten die hij van vrienden, bekenden en buren heeft gekregen. Jan is in zijn omgeving zeer gezien. Mensen die voorbij lopen zwaaien naar hem en hij zwaait vriendelijk terug.

De koffie en de taart waarop een foto van de jarige staat, smaakte heerlijk, evenals de koffie. Het bezoek duurde kort. We maakten graag plaats voor een buurvrouw en een dochter die stonden te popelen om Jan een cadeau te brengen.

Het komt niet vaak voor dat we een 100-jarige in de afdeling kunnen feliciteren. Jan hoopt in januari 2021 zijn 60-janige lidmaatschap van de PvdA te vieren. Als het zover is, gaan we graag weer bij hem langs.

Arjen Hazelebach
Voorzitter afdeling PvdA Zuidplas

Arjen Hazelebach

Arjen Hazelebach

Arjen Hazelebach (’51) mail: [email protected] Woont in: Nieuwerkerk aan den IJssel Krijgt energie van: Veranderingen in doen en denken voor elkaar krijgen Sterk in: Doorzetten, hoofdlijnen en omgeving inzien en overzien en netwerken. Motto: Baat het niet, dan gaat het niet. Vrije tijd: Muziek luisteren, lezen, de natuur in en motorrijden Fijnste plek in Zuidplas: De dijken langs de Rotte en

Meer over Arjen Hazelebach