Op 1 mei, de internationale dag van de Arbeid, hebben Aad Stuivenberg en Arjen Hazelebach namens het afdelingsbestuur de officiële jubileumspelden van de PvdA aan drie leden van onze afdeling uitgereikt: voor 50 jaar lidmaatschap aan André Bonthuis (Nieuwerkerk aan den IJssel) en aan Cor Laurier (Moordrecht). Aan Janneke Pierhagen (Zevenhuizen) heeft de bestuursdelegatie de jubileumspeld voor 25 jaar lidmaatschap uitgereikt. Door de coronamaatregelen waren feestelijkheden niet mogelijk. Niettemin hebben Aad en Arjen huisbezoeken aan de jubilarissen gebracht. Hieronder volgt een korte impressie van deze gebeurtenissen in huiselijke kring.
André Bonthuis:
André is voor velen in Zuidplas een bekende verschijning. Hij is zo’n 23 jaar burgemeester in Moordrecht en Nieuwerkerk aan de IJssel geweest en na de fusie is hij waarnemend burgemeester geweest van Zuidplas, Schoonhoven en Zederik. André kijkt graag terug op zijn lange periode als lid van diverse colleges. Begonnen als raadslid en wethouder in Hellendoorn heeft hij de stap naar het westen aangedurfd. Velen zagen zijn talenten als toekomstig burgemeester en dat zag de kandidaatstellingcommissie in Moordrecht ook. In 1987 volgde de kroonbenoeming tot burgemeester van Moordrecht gevolgd door zijn benoeming in 1995 in Nieuwerkerk aan den IJssel. André behoort tot de groep PvdA-leden die voorstander is van een progressieve volkspartij. Vol trots laat zijn affiches zien van de samenwerking in Hellendoorn tussen de toenmalige PPR en de PvdA.
André is tot de conclusie gekomen dat de thema’s van de sociaaldemocratie en de problematiek in de samenleving in de loop van de jaren feitelijk niet wezenlijk veranderd zijn. Ze zijn nog steeds actueel en steken wel in een ander jasje. We mogen ons als afdeling gelukkig prijzen deze voormalige burgemeester in ons midden te hebben. Hij wil graag betrokken blijven als bijvoorbeeld gespreksleider op belangrijke thema’s zoals samenwerking of misschien wel fusies om te komen tot een progressieve volkspartij.
Cor Laurier:
Oorspronkelijk komt Cor uit Gouda en hij woont nu als geruime tijd in het historische deel van Moordrecht. Hij is volledig één geworden met het dorp en de inwoners van Moordrecht. Hij weet veel, ziet veel en doet veel, vooral als het gaat om hulp aan de medemens die vermalen dreigt te worden tussen de instanties waaronder de gemeente zelf en de problemen waarmee zij te kampen hebben. Bestrijden van onrecht en ongelijkheid en het niet begrepen worden door de overheid zijn onderwerpen waar hij dagelijks mee bezig is. Hij geeft schrijnende voorbeelden van mensen die hij als schuldhulpverlener helpt en het onbegrip van ambtenaren en medewerkers van organisaties die zeggen iets te doen maar dat niet altijd goed uitpakt voor de medemens.
Veel van deze medewerkers zijn het zicht op de problemen van mensen verloren en verschuilen zich achter regels en procedures” geeft hij resoluut aan en “als puntje bij paaltje komt blijkt de maatregel averechts uit te pakken”. Hij ergert zich sterk aan de versnippering van het hulpaanbod en de geringe bereidheid tot samenwerking. Hij vreest dat het oprichten van een grote welzijns- en zorgstichting waarvan nu sprake is, niet slagvaardig kan zijn. Veel zaken lopen nu best goed door de niet aflatende inzet van vrijwilligers. Wel zouden deze vrijwilligers meer met elkaar moeten delen. Het gaat dan niet alleen om informatie en afstemming, maar ook om het gebruik van kantorenruimte en middelen. Dit kan en moet gezamenlijk worden gedaan.
Hij ziet te vaak kantoren leeg en kantoorinventaris onbenut staan. Dit is zonde van de schaarse middelen. Ook met Cor is de afdeling blij dat we een luis in de pels hebben. Het blijkt altijd nodig dat er leden zijn die midden in de werkelijkheid staan en kritisch blijven kijken naar bestuurders en naar wat er feitelijk gebeurt met de mensen waarvoor we het zeggen te doen.
Janneke Pierhagen:
Van Janneke is minder bekend dan van André en Cor. Dat maakte een bezoek aan haar des te interessanter. Ze woont in Oud Verlaat (Zevenhuizen) direct aan de dijk langs de Rotte. Wat een mooi uitzicht over de Rotte. Aan de achterkant van haar huis kijkt ze uit op velden en bosschages langs de Zevenhuizerplas. Zij woont daar met haar echtgenoot en twee zonen. Tijdens ons bezoek vertelde ze dat ze geboren is in Zuid Amerika. Haar vader werkte bij een internationaal bedrijf. Niettemin is ze georiënteerd op Rotterdam. Ze hebben geruime tijd op Katendrecht in Rotterdam gewoond. Zij werkte bij de Onderwijsmuseum in Rotterdam. Dit is door Hugo de Jonge (toen hij nog wethouder in Rotterdam was) gesloten. Ze is meeverhuisd naar Dordrecht waar het onderwijs museum thans gevestigd is. Ze heeft geschiedenis gestudeerd aan de Erasmus Universiteit en onderzoek gedaan naar de opvattingen van de gegoede Rotterdammers over spoorlijn die dwars door Rotterdam naar het zuiden loopt. Zij heeft in dat onderzoek niet kunnen aantonen dat de gegoede burgers tegen de spoorbaan waren, dat weleens wordt verondersteld. Op dit moment heeft ze niet de gelegenheid om veel aan de politiek te doen. De opvoeding van haar schoolgaande kinderen en de verbouwing van het huis eisen veel tijd en energie van haar en haar echtgenoot. Toch zijn we als jubileumdelegatie blij dat we een bezoek aan haar hebben kunnen brengen en zo gastvrij zijn ontvangen. Wie weet is Janneke over een aantal jaren over het drukke gezinsleven en haar werk in Dordrecht heen en kan ze zich misschien inzetten voor Zuidplas.
André is tot de conclusie gekomen dat de thema’s van de sociaaldemocratie en de problematiek in de samenleving in de loop van de jaren feitelijk niet wezenlijk veranderd zijn. Ze zijn nog steeds actueel en steken wel in een ander jasje. We mogen ons als afdeling gelukkig prijzen deze voormalige burgemeester in ons midden te hebben. Hij wil graag betrokken blijven als bijvoorbeeld gespreksleider op belangrijke thema’s zoals samenwerking of misschien wel fusies om te komen tot een progressieve volkspartij.
C